/, featured/A Berkshire Tudor for a British Family

A Berkshire Tudor for a British Family

On a pristine west-facing hillside in the Southern Berkshire Hills,  a couple hailing from Great Britain hoped to create a familiar English Tudor experience in their new country home. The Berkshire setting is a close mimic of some of Britain’s finest rural landscapes, and the property they found was ideally situated above a rolling valley, marked by a few farms and houses. With their own collection of traditional design interests and treasured family heirlooms, we partnered with these clients to create an inviting, unpretentious interior with some interesting, contemporary angles. If there is a simpler, more inviting and casual 21st-century version of Downton Abbey, this could be it. But here, you can dress casually and settle in for one of many views.

Outside, the home is a dramatic Tudor-style stone construction, with generous, tall windows that draw in the shifting light.

 

Below, sturdy stone walls mark the borders; an artfully designed gate offers a welcoming entrance for visitors.

Inside, the home offers unassuming rooms, clean lines and cream-hued colors. Family heirlooms have a place among more traditional English Tudor furnishings, alongside more contemporary and mid-century accents. Nearly every room offers an invitation to turn off the phone, sit, stop and–perhaps for a long time–take in the Berkshire landscape.

In the kitchen, the homeowners selected an Aga stove (lower right), set into granite counters. The ceiling is a made of clean, tongue and groove planks.

The family’s heirloom dish collection is on display in a country cupboard, with warm, interior backlighting.

A living room and a smaller TV room are equally welcoming: as in other TV rooms we’ve designed, we use black to accentuate negative space around fireplaces and television, to mitigate the stark feel that arises when they are not in use.

We included contemporary touches where appropriate as well: here, this fixture by Circa Lighting brings fluid movement to the walls in the master bath.

This small writing table was originally in a writing room on the Queen Mary cruise ship, and now sits in a second-floor study.

The cream-themed walls carry throughout the house, which is made even more inviting with books that have a home in most every room.

This family is comfortable in a Berkshire home that recalls their roots, across the pond.

2019-01-09T14:09:42+00:00